Nabostøj

Man siger, at syv ud af ti konflikter imellem lejlighedsbeboere handler om støj. Det giver derfor god mening at tale med dine naboer om nabostøj – også inden konflikten opstår.

 

Hils på din nye nabo

Det er altid en god idé at hilse på nye naboer, og det kan samtidig være en god investering i forhold til nabostøj. Det er lettere senere at håndtere eventuelle problemer med støj, hvis man fra starten har talt åbent om hinandens behov og grænser: Hvornår er det vigtigt for jer med ro? Og hvornår er det ok, at der er lidt larm?

 

Tal med din nabo hvis du er generet af støj

Samtaler om nabostøj er sjældent lette, men de er altid et forsøg værd. Tal med hinanden om udfordringen, og hvordan I kan løse den. 

 

Afprøv løsninger

Er du din nabo generet af hinandens lyde, findes der forskellige løsninger, der kan hjælpe med at dæmpe lyde. Til højre finder du en håndfuld eksempler, du kan prøve af. 

 

Rådfør dig inden du indsender en klage

Hvis du planlægger at indsende en klage, kan det være en god idé først at spørge til råds hos AL2bolig. Det kan være, at støjen skyldes den måde, bygningen du bor er, er konstrueret på. 

 

Indsend klage

Hvis det ikke er muligt at finde en fornuftig løsning på problemerne via dialog, kan du vælge at klage.  Se hvordan du gør her

 

Vil du vide mere om nabostøj?

Så læs håndbogen om nabostøj her

Støjdæmpende løsninger

 

  • Sæt filtdupper under stolene.

 

  • Sæt vibrationsdæmpere under vaskemaskiner. 

 

  • Placér højtalere og tv på standere eller møbler med et lydabsorberende underlag.

 

  • Overvej at have gulvtæpper i de områder i lejligheden, hvor der er særligt høj aktivitet på gulvet, fx i børneværelset.